Vanilje søt smak av tre

Vanilje søt smak av tre

Glem vaniljestang. Sjansen er nemlig stor for at vaniljesmaken på iskremen og sjokoladen du koser deg med til kaffen kommer fra et grantre behandlet hos Borregaard.

I 2012 leverte Borregaard 1400 tonn vanillin basert på tømmer.

I 51 år har Borregaard levert vaniljesmak til iskremprodusenter, sjokolade- og kakefabrikker, parfymer og farmasøytisk industri. Selskapet, som ble børsnotert i fjor høst, er et av verdens mest avanserte bioraffinerier basert på grantømmer, og har spesialisert seg på biokjemikalier, biomaterialer og bioetanol som kan erstatte en rekke oljebaserte produkter.

Spesialcellulosen brukes for eksempel i en rekke produkter, fra bygningsmaterialer til kosmetikk, næringsmidler, tabletter, tekstiler, maling, lakk og filtre. Tømmerets bindemidler, lignin, blir til tilsetningsstoffer i alt fra betong til landbruksprodukter, men er også råvare for vanillin – som gir søt vaniljesmak og aroma.

Bruker hele tømmerstokken

– Borregaard har siden 1930-tallet hatt som mål å vri mest mulig ut av tømmerstokken. Men selv etter en storstilt utbygging av virksomheten basert på etanol på 1950-tallet, ble kun 41 prosent av tømmerstokken utnyttet til verdifulle produkter, sier kommunikasjonssjef Tone Horvei Bredal.

Hodene ble lagt i bløt, og i 1958 bestemte ledelsen seg for å bygge en vanillinfabrikk basert på tømmer. På denne tiden fantes det tre slike fabrikker i Nord-Amerika. Det var også én annen fabrikk under bygging i Europa.

Den første leveransen var klar i 1962. I dag, 51 år senere, er Borregaard alene i verden om å produsere vanillin fra tømmer. I 2012 leverte selskapet 1400 tonn av stoffet, samt 1000 tonn etylvanillin, som er framstilt petrokjemisk. Til sammen omsatte Borregaard vanillin og etylvanillin for 300 millioner kroner i fjor.

Smaken av vanilje

1000 kilo gir tre med vanillin

– Årsaken til at vi er eneste produsent, er blant annet at man får svært lite vanillin ut av tømmeret, sier Horvei Bredal, og legger til at man er nødt til å produsere andre lønnsomme produkter i tillegg for å få økonomi i vanillinen.

For 1000 kilo tømmer gir bare tre kilo vanillin. Borregaard behandler imidlertid vanvittige mengder tømmer, og kjøper inn én million fast kubikkmeter årlig. For å illustrere kjøpte selskapet inn 15.000 billass, 380 tog og 35 skip med tømmer og treflis i 2011.

Den opprinnelige kilden til vaniljesmak er vaniljeorkideen, men den dekker i dag under én prosent av etterspørselen i verden. Det reelle alternativet til vaniljeorkideen er fremstilt petrokjemisk. Eller av tømmerstokker i Sarpsborg.

Fakta: Borregaard

Vanillin er bare et av produktene Borregaard tryller ut av tømmer

Hva: Verdens mest avanserte bioraffineri. Har også sterke posisjoner innen tilsetningsstoffer og finkjemikalier.

Hvor: Hovedkontor og fabrikk i Sarpsborg. Representert i 17 land i Europa, Amerika, Asia og Afrika.

Ansatte: 1050 fordelt på fabrikker og salgskontor

Omsetning: 3,941 milliarder kroner i 2012. Driftsresultatet var på 542 millioner kroner.

Visste du at?

  1. Verdens største produsent av naturlig vanillin er Madagaskar
  2. Iskrem- og sjokoladeindustrien står for til sammen 75 prosent av verdens vanillinforbruk
  3. Vanillin ble først isolert av Nicolas-Theodore Gobley i 1858.
  4. Europeerne ble først oppmerksom på sjokolade og vanilje rundt 1520. Men vanilje ble dyrket og brukt som smakstilsetting i før-Colombisk tid i Mellom-Amerika.